Αχτίδες Φωτός: Γυναίκες στο Ολοκαύτωμα (Spots of Light: To be a Woman in the Holocaust)Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο και το Κέντρο Διδασκαλίας και Έρευνας του Ολοκαυτώματος - Yad Vashem, που εδρεύει στην Ιερουσαλήμ, έχει εντάξει στις Δράσεις του μαθήματος της Ιστορίας την Έκθεση με τίτλο: «Αχτίδες Φωτός: Γυναίκες στο Ολοκαύτωμα (Spots of Light: To be a Woman in the Holocaust)».

Η έκθεση επιχειρεί να δημιουργήσει ένα χώρο για να παρουσιαστεί η γυναικεία διάσταση της ζωής κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, αναδεικνύοντας τις απαντήσεις και τις πράξεις των Εβραίων γυναικών απέναντι στις τραγικές και απάνθρωπες καταστάσεις που αντιμετώπισαν. Μητρότητα, Φροντίδα και Αντίσταση είναι μόνο μερικοί από τους τομείς που είχε ενεργό ρόλο η γυναίκα στο Ολοκαύτωμα και εστιάζει η έκθεση. Παρουσιάζει τις προσπάθειές τους για να επιβιώσουν, την καθημερινότητα τους, τις ασχολίες τους αλλά και το πώς βίωσαν τον εγκλεισμό. Επιπλέον, η έκθεση έχει ως στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση αλλά και υπενθύμιση, πως το Ολοκαύτωμα δεν πρέπει να επαναληφθεί, αλλά ούτε και να σβήσει από τη συλλογική μνήμη.

Το μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα της έκθεσης είναι με τέτοιο τρόπο διαμορφωμένο έτσι ώστε να εμπλέξει μαθητές διάφορων ηλικιακών ομάδων. Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να προετοιμάσουν τους μαθητές τους ανάλογα με την ηλικία και τις γνώσεις τους για το Ολοκαύτωμα. Οι  Εκπαιδευτικοί πρέπει να αποφεύγουν την εις βάθος ανάλυση των πτυχών του συγκεκριμένου θέματος που θεωρούνται ακατάλληλες για μαθητές κάτω των 15 ετών.

Η έκθεση έχει ήδη φιλοξενηθεί με επιτυχία στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας, στο Γυμνάσιο-Λύκειο «Ειρήνης και Ελευθερίας» Δερύνειας-Σωτήρας, στο Γυμνάσιο Αγ. Αντωνίου Λεμεσού, στο Λύκειο Αγ. Γεωργίου Λακατάμειας και στο Λύκειο Αγ. Γεωργίου Λάρνακας. Όσα σχολεία ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνήσουν με την κ. Μαρία Χατζηγεωργίου στο τηλ. 22369507 ή στο email:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φωτογραφικό Υλικό

Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας

Γυμνάσιο-Λύκειο «Ειρήνης και Ελευθερίας» Δερύνειας-Σωτήρας

Γυμνάσιο Αγ. Αντωνίου Λεμεσού

Λύκειο Αγ. Γεωργίου Λακατάμειας

Λύκειο Αγ. Γεωργίου Λάρνακας